3

Ha robogód van, akkor erre figyelned kell!

Sokszor az új és régi robogó tulajdonosok is elfelejtik, hogy ami elkophat, az el is kopik ,és ahogy a benzin elfogyhat, így az olaj is fáradhat.

Szerviz intervallumokra igenis oda kell figyelni, mivel néha egy kevés késés is nagy károkat tud okozni, mint pl.: a beragadt dugattyú.

Mégis mire kell odafigyelnünk, mint tulajdonosoknak?

Amikor új robogót vagy motort veszünk kapunk hozzá használati utasítást, sőt e mellé még egy garancia könyvet is, mivel ebben lesznek a garanciális feltételek és a robogó szerviz idő intervallumai. A garanciakönyvben lévő intervallumokat be kell tartani és alkalmazni hisz, így érvényes a jótállás.

Amennyiben használt 4 ütemű robogót vásárolunk és nincs hozzá már meg a garancia könyv, akkor ott elmondható, hogy minden megtett 1000 km után ellenőrizni kell az olajszintet és maximum 2000 km után pedig cserélni is kell azt, a legbiztosabb, ha ilyen esetben megkeressük a márkaszervizt és kifaggatjuk őket arról, mit is kell és mikor tennünk, hogy minél több ideig legyen hű társunk a robogónk.

Sok motor / robogó tulajdonos azt gondolja, hogy már az első percben felül és csontig rántja a gáz majd, uzsgyi. Vásárlás után pedig nem foglalkoznak a kötelező szervizzel, pedig mint egy autónál itt is szükséges és a végén jóval többe kerül a javítás.

Ha megfelelően törődünk a motorunkkal, akkor akár 30.000 km –t is mehetünk velük, általában motor és hajtómű olaj, amit cserélni kell, levegő szűrőt és gyújtógyertyát is cserére szorulhat. Itt emelném ki, hogy a 4 ütemű motoroknál az olaj és a légszűrő betét csere, amit fontos időben kell elvégezni.

A javításhoz szükséges alkatrészek esetleges listája, amennyiben nem figyelünk oda:

 

  • Levegőszűrő
  • Olajpumpa
  • Henger
  • Vezérműtengely „all in”, (himbákkal, rugókkal, szelepekkel, lánccal)
  • Dugattyú szett
  • Szabadonfutó
  • Főtengely, csapágyak és a szimeringek

Nem kell műszaki zseninek lenni a témában, csak kicsit odafigyelni, és ha sejtjük, hogy valami nem stimmel akkor szakértő szervizhez fordulni.
Egy olajszint ellenőrzést pedig minden szervizben szívesen megnéznek.

A használati utasítás pedig, igen azért van, hogy elolvassuk.

Nézd meg a cikkeinket
Kövesd oldalunkat, hiszen ott is folyamatosan megosztjuk a legfrissebb infókat és cikkeket.